QENDRA E EKSPORTEVE SHQIPTARE
ALBANIAN EXPORT CENTER
HOTLINE :      +355 67 604 52 40      e Hë - e Pr  8:00  - 18:00
ADRESA :   Rr. "Gjin Bua Shpata", Pallatet e Aviacionit të Vjetër, Shk. 4, Kati i I, Ap.16, Tiranë

LAJME

Çmimet e larta të frutave dhe perimeve këtë sezon, nuk do të sjellin pasoja vetëm tek konsumatori, por edhe tek grumbulluesit, përpunuesit dhe eksportuesit shqiptar. Ekspertët thonë, se janë qindra kontrata të cilat mund të përballen me vështirësi, si pasojë e mungesës së prodhimit vendas. I këtij mendimi është edhe Dritan Sadikaj, ekspert i çështjeve ekonomike e bujqësore, i cili shprehet, se konsumatori shqiptar është përballur dhe po përballet me çmime të kripura, ndërsa grumbulluesit po përballen me mungesë prodhimi, i cili ishte planifikuar për të përpunuar dhe eksportuar.

Bostani i prodhuar në zonën e Divjakës ka mbërritur deri në Suedi, ku gjatë këtij viti janë eksportuar drejt këtij vendi më shumë se 81 mijë ton. Rritjen e eksportit të bostanit e ka konfirmuar ministri i Mjedisit e Turizmit, Blendi Klosi, i cili ishte i pranishëm në natën e fundit të zhvillimit të panairit lokal të bostanit.

“Zona ka pasur një shitje rekord të këtij produkti kudo në Shqipëri,  por edhe kanë eksportuar në botë. Mbase dhe kjo është e bukura e këtij sezoni që shumë bostanë është eksportuar në Suedi dhe shumë suedezë kanë ardhur në Divjakë për të kaluar pushimet, së bashku me të rinjtë e projektit Smile kemi pritur shumë më tepër turistë se vitin e kaluar”- deklaroi ministri Klosi.

Pas intervistave dhe vizitave të bëra nga AFI në janar të këtij viti në Peshkopi, me aktorë të ndryshëm të sektorit të Bimëve Medicinale Aromatike (BMA), më 5 korrik 2018, AFI zhvilloi një workshop në këtë zonë.  Në të morën pjesë fermerë të vegjël, mbledhës, përpunues, eksportues dhe përfaqësues të pushtetit lokal.

Në këtë takim u ngritën çështje dhe probleme të ndryshme me të cilat ballafaqohet sektori BMA –ve, siç janë: metodat e trajtimit pas vjeljes dhe teknologjia e papërshtatshme, niveli i ulët i bashkëpunimit, barrierat fiskale dhe burokracia, mungesa e specialistëve të BMA-ve në strukurat lokale, niveli i ulët i investimeve, mirëmbajtja e mjedisit, praktikat e konkurencës së padrejtë etj.

NJOFTIME

NEWSLETTER Issue 13 Shq / EN