QENDRA E EKSPORTEVE SHQIPTARE
ALBANIAN EXPORT CENTER
HOTLINE :      +355 67 604 52 40      e Hë - e Pr  8:00  - 18:00
ADRESA :   Rr. "Gjin Bua Shpata", Pallatet e Aviacionit të Vjetër, Shk. 4, Kati i I, Ap.16, Tiranë

LAJME

AFI dhe Qendra e Eksporteve Shqiptare, pas takimit që u mbajt në kuadër të Komitetit Kombëtar të Lehtësimit të Tregtisë (KLT), në datë 17 Korrik 2018, dhe materialeve të shpërndara nga Sekretariati Teknik, ka paraqitur pranë këtij Komiteti çështjet, të cilat në gjykimin e anëtarëve të AFI-t/Qendrës së Eksporteve Shqiptare kanë nevojë për diskutim dhe vendimmarrje në lidhje me lehtësimin e tregtisë në rajon për sektorin e bujqësisë, i cili është tepër i rëndësishëm për zhvillimin ekonomik të Shqipërisë. Gjithashtu, në vijim të diskutimeve, përfaqësues të Ministrisë së Ekonomisë dhe Financave zhvilluan një takim pranë zyrave të AFI-t, në datë 4 shtator, për të diskutuar më tej çështjet e ngritura nga AFI dhe Qendra e Eksporteve Shqiptare.

Çmimet e larta të frutave dhe perimeve këtë sezon, nuk do të sjellin pasoja vetëm tek konsumatori, por edhe tek grumbulluesit, përpunuesit dhe eksportuesit shqiptar. Ekspertët thonë, se janë qindra kontrata të cilat mund të përballen me vështirësi, si pasojë e mungesës së prodhimit vendas. I këtij mendimi është edhe Dritan Sadikaj, ekspert i çështjeve ekonomike e bujqësore, i cili shprehet, se konsumatori shqiptar është përballur dhe po përballet me çmime të kripura, ndërsa grumbulluesit po përballen me mungesë prodhimi, i cili ishte planifikuar për të përpunuar dhe eksportuar.

Bostani i prodhuar në zonën e Divjakës ka mbërritur deri në Suedi, ku gjatë këtij viti janë eksportuar drejt këtij vendi më shumë se 81 mijë ton. Rritjen e eksportit të bostanit e ka konfirmuar ministri i Mjedisit e Turizmit, Blendi Klosi, i cili ishte i pranishëm në natën e fundit të zhvillimit të panairit lokal të bostanit.

“Zona ka pasur një shitje rekord të këtij produkti kudo në Shqipëri,  por edhe kanë eksportuar në botë. Mbase dhe kjo është e bukura e këtij sezoni që shumë bostanë është eksportuar në Suedi dhe shumë suedezë kanë ardhur në Divjakë për të kaluar pushimet, së bashku me të rinjtë e projektit Smile kemi pritur shumë më tepër turistë se vitin e kaluar”- deklaroi ministri Klosi.

NJOFTIME


NEWSLETTER Issue 14 Shq / EN
NEWSLETTER Issue 13 Shq / EN