QENDRA E EKSPORTEVE SHQIPTARE
ALBANIAN EXPORT CENTER
HOTLINE :      +355 67 604 52 40      e Hë - e Pr  8:00  - 18:00
ADRESA :   Rr. "Gjin Bua Shpata", Pallatet e Aviacionit të Vjetër, Shk. 4, Kati i I, Ap.16, Tiranë

LAJME

Bostani i prodhuar në zonën e Divjakës ka mbërritur deri në Suedi, ku gjatë këtij viti janë eksportuar drejt këtij vendi më shumë se 81 mijë ton. Rritjen e eksportit të bostanit e ka konfirmuar ministri i Mjedisit e Turizmit, Blendi Klosi, i cili ishte i pranishëm në natën e fundit të zhvillimit të panairit lokal të bostanit.

“Zona ka pasur një shitje rekord të këtij produkti kudo në Shqipëri,  por edhe kanë eksportuar në botë. Mbase dhe kjo është e bukura e këtij sezoni që shumë bostanë është eksportuar në Suedi dhe shumë suedezë kanë ardhur në Divjakë për të kaluar pushimet, së bashku me të rinjtë e projektit Smile kemi pritur shumë më tepër turistë se vitin e kaluar”- deklaroi ministri Klosi.

Pas intervistave dhe vizitave të bëra nga AFI në janar të këtij viti në Peshkopi, me aktorë të ndryshëm të sektorit të Bimëve Medicinale Aromatike (BMA), më 5 korrik 2018, AFI zhvilloi një workshop në këtë zonë.  Në të morën pjesë fermerë të vegjël, mbledhës, përpunues, eksportues dhe përfaqësues të pushtetit lokal.

Në këtë takim u ngritën çështje dhe probleme të ndryshme me të cilat ballafaqohet sektori BMA –ve, siç janë: metodat e trajtimit pas vjeljes dhe teknologjia e papërshtatshme, niveli i ulët i bashkëpunimit, barrierat fiskale dhe burokracia, mungesa e specialistëve të BMA-ve në strukurat lokale, niveli i ulët i investimeve, mirëmbajtja e mjedisit, praktikat e konkurencës së padrejtë etj.

Grumbulluesit dhe përpunuesit e frutave dhe perimeve në vend, i kërkojnë qeverisë që të hartojë dhe miratojë një Vendim të posaçëm, për dhënien e lejeve të ndërtimit për magazinat që bëjnë të mundur grumbullimin apo përpunimin e frutave dhe perimeve.

Arben Zdrava, një nga grumbulluesit dhe përpunuesit e frutave dhe perimeve në zonën e Lushnjes, në një intervistë të dhënë për Ekonomix.al, thotë, se ka shumë grumbulllues të cilët janë totalisht të bllokuar dhe nuk mund të punojnë me kapacitet të plotë, pasi bashkitë nuk kanë të drejtën ligjore për ti pajisur me leje ndërtimi.

NJOFTIME


NEWSLETTER Issue 14 Shq / EN
NEWSLETTER Issue 13 Shq / EN